top of page

Redigera nyheter

Åtgärden radera går inte att ångra!

22-03-08

NY CD - Hemväg

Beställ i webbshopen!

nordman_py.jpg

21-10-12

Stad i ljus

Py Bäckman tar sin egna låt "Stad I Ljus" till en annan nivå inför Julen 2021!
Det är första gången Py Bäckman spelar in sin egna Stad i ljus som någonstans alltid "ägts" av Tommy Körberg. Men efter sitt fantastiska framträdande hos Lotta på Liseberg i somras där Py fullständigt briljerade med husbandet sin låt, bestämde hon sig för att en gång för all spela in sin egna version med producenten Mats Nilsson.

nordman_py.jpg

21-05-26

Invald i Swedish music hall of fame!

Känner mig hedrad!

"Har satt ord till folkhemmet.
Några poeter kan ta åt sig äran att ha satt ord på det svenska folkhemmet. Py Bäckman är en av dessa."

nordman_py.jpg

21-04-06

Vägen hem släpps den 9:e april

Den första singeln av flera från det kommande albumet.

nordman_py.jpg

20-11-26

Nu är den släppt!

Berget & Lady M. Låten är tillägnad Lady Maria Lundkvist. Producerad av Mats Nilsson, Ingarö. Mixad av Erik Bernholm. Inspelad i oktober/november 2020

nordman_py.jpg

20-11-24

Ny låt 27:e november!

Här kommer ett smakprov på min nya låt ”Berget och Lady M. Text och musik Py Bäckman. Producerad av Mats Nilsson och mixad av Erik Bernholm. Släpps den 27 på Spotify. Tillägnad Lady Maria

nordman_py.jpg

20-09-30

Hösten har kommit...

Färgerna är fantastiska på träd som på morgonen sveps in i dimmor. Ännu dröjer värmen kvar fast nätterna är kylslagna. Ingen frost ännu. Jag har burit in de flesta blommor i växthuset. Där har de några veckor på sig att fullfölja sin blomning. Själv blommar jag ”sådär” Försöker äta nyttigt för det mesta. Luften är mättad av syre här på landet och det känns skönt. Saknar inte stadens trängsel. Jag har gjort några olika marmelader att ätas till ost! (Gödningsmedel) Jag har målat, skrivit musik och texter. Jag har tänt höstens första ljus när Snoken var ute. Levande ljus och katter skall man separera. De är oförsiktiga ibland. Katterna. Ikväll skall jag äta revbensspjäll. Skall göra dem med hickorysås. Äta dem som snacks. Kolla in mina nya målningar och lyssna på sången nedan. Passar bra till hösten.

nordman_py.jpg

20-05-13

Målningar

Mina målningar I ett nytt digitalt galleri. Konsttryck som ni kan köpa signerade och numrerade. Bakgrund! Jag har alltid målat. Så länge jag minns. Jag älskade att glida in i en värld där allt var möjligt. Min mamma Inga målade och även min morfar Erik. Skickliga och fantasifulla båda två. Så jag kunde hela tiden få uppmuntran. När jag flyttade till Stockholm målade jag också, gjorde skivomslag och affischer. B.la till Hep Stars som var omåttligt populära på den tiden. Sedan kom musiken emellan. Jag började visserligen redan som liten med klassisk musik, men nu blev det pop. Nu hade jag vuxit upp till en rebellisk tonåring och det passade mig bättre än det s.k. ”seriösa”. Jag tänkte inte bli nån operasångerska. Sedan vet ni hur jag turnerade och skrev musik och texter. I början av 90-talet jobbade jag dock på en reklambyrå på Kvarnholmen i Stockholm. Jag hade då utbildat mig hos Mackmeckarna och lärde mig teckna i olika datoranpassade program. Det var layouter och illustrationer. Jätteroligt tyckte jag. I den här branschen skulle jag stanna. Trodde jag. Men den nya gruppen Nordman kom emellan som jag skrev texterna till alla deras plattor. De sålde så mycket (över en miljon cd skivor) och det krävde så mycket jobb av mig, att jag var tvungen att sluta på reklambyrån. Tillbaka i musikindustrin igen. På olika sätt. Filmmusik, psalmer, musikaler som jag översatte. Listan kan göras lång… MEN, nu har jag tagit upp måleriet igen och tycker det är roligt! Jag gillar det jag gör, och nu får även ni se och har möjlighet att beställa om ni fastnar för mina målningar! Många glada hälsningar i vårens tid 2020 ... Py

nordman_py.jpg

20-04-28

Våren!

Våren som börjat trevande och försiktigt skjuter en morgon ut i ett doftande fyrverkeri och förkunnar att det är den första sommardagen. Den första maj. Jag söker mig nu nästan 70 år tillbaka och ser framför mig ett vårlikt Iggesund bland min familj som var min trygghet och glädje på den tiden. Då var lyckan de första blåsipporna som mamma och jag fann i Östanå nedanför berget. Dessa placerade vi varsamt i en äggkopp tillsammans med några tussilago. Det fanns inget förbud på den tiden att plocka dem. Men vi skövlade inte. Ett par tre stycken räckte. Och de lyste spännande i köksfönstret. När det blev den första dagen i maj klädde vi oss fina. Begav oss ut på promenad på bruket! Sommaren hade kommit. Något nytt spännande skulle komma. Och så är det tack och lov även nu. Nästan 70 år senare. Vi kan möta hinder, men också komma över dem. Barn kommer när de gamla går bort. Det eviga livet? Så kan det vara, till att börja med!

nordman_py.jpg

20-04-12

Hej alla vänner!

När jag skriver det här är det annandag påsk 2020 och jag befinner mig i Stockholms skärgård, där jag har en liten skrivarlya i en underbar miljö. Vi befinner oss mitt i Coronakrisen och vet inte vad vi har att vänta oss. Solen skiner och ute ser det ofarligt ut. Humlorna har just vaknat och flyger omkring och besöker de fina vårblommorna. Fåglarna kvittrar glatt och tycker att allt är som vanligt. Fast bättre. Våren är ju kommen! Vi människor undrar vad som skall hända och den här påsken har varit annorlunda. För mig har den – trots inställda konserter varit kreativ och jag har inte varit sysslolös. Jag har skrivit, målat en del, och resultatet av det får ni se och höra snart. Min mormor Maja berättade ofta om Spanska sjukan, som skördade många offer 1918 och framåt. Hon själv insjuknade, och likaså hennes förstfödda dotter Elsa som bara var två år. Hon och dottern klarade sig, men många av hennes grannar dog. Hade hon dött och försvunnit i den vågen, hade jag inte suttit här nu och skrivit detta 102 år senare. Men jag är glad för varje dag och har förstått att livet kan förändras plötsligt, åt det ena eller det andra hållet. Vi får ta vara på dagarna på bästa sätt. När jag tittar ut nu, så går det några rådjur förbi i solen och katten jag har inne, sitter i fönstret och hukar sig och är nyfiken. Våren är här och jag vill hälsa er alla. Sköt om er! Jag hoppas att vi ses snart! Det lär bli slut på den här farsoten också. Kram Py

nordman_py.jpg

20-01-05

Tack Kalmar och Nicodemuskören!

Så fint att tillsammans med Rune Broberg få sjunga med denna fina kör under ledning av Konstantin Shakov och Marita Aronsson. "Det här är något extra, att få sjunga gemensamt , under Marita Aronssons engagerade och tydliga ledning. Kyrkan (Kalmar domkyrka) blir till en enda jättekör där alla får vara med" skrev Lena Svensson i lokaltidningen Barometern.

nordman_py.jpg

19-12-29

Gott Nytt År!

Lyssna gärna på "Önskar dig ett Gott Nytt år" som jag skrivit tillsammans med Stefan Nilsson och som framfördes förra nyårsafton av Sissel Kyrkjebø direktsänt från Skansen. Den hittar ni på min YouTube kanal. Sången är översatt av Py till engelska, "In the night of new years eve" och framfördes av Sissel i Salt Lake City på en en direktsänd konsert som sändes över hela USA 1 maj 2019 av en kör bestående av 360 medlemmar.

nordman_py.jpg

19-12-15

God Jul önskar jag Er alla!

Gå gärna till mina texter och läs min nya jultext "En annan slags jul" Eller håll tillgodo med denna korta vers: "Jul åt mig och katten, Ljus i vinternatten, Katt är här, ni är där --- God jul önskar matten!

nordman_py.jpg

18-12-31

Nyårssång med Sissel Kyrkjebø

Sången "In the night of new years eve" skriven med Stefan Nilsson släpptes först 1/1 2019 under namnet ”Önskar dig ett gott nytt år” och sjöngs av Sissel Kyrkjebø och sjöngs nyårsafton 2018 av Sissel på Skansen. Sången är översatt av Py till engelska och framfördes av Sissel i Salt Lake City på en en direktsänd konsert som sändes över hela USA 1 maj 2019 av en kör bestående av 360 medlemmar.

nordman_py.jpg

19-11-26

Julkonserten Änglaljus 2019

Turnén ”Änglaljus” med John Kluge har blivit en återkommande jultradition runt om i hela landet sedan 1993. Konserterna har blivit allt populärare och har vuxit sig större och större från år till år och är den 26:e i ordningen. John Kluge har till årets turné bjudit in några av Sveriges folkkäraste artister; Linda Lampenius, Py Bäckman och Sofia Källgren och Carina E Nilsson på piano tillsammans med lokala körer runt om i landet bjuder de in till en underbar konsert för alla sinnen med glädje och härlig stämning. Turnépremiär den 22 november i Borås och totalt gästar ”Änglaljus” 19 orter från Malmö i söder till Piteå i norr.

nordman_py.jpg

19-10-03

Woodstock 50 ÅR

En svensk hyllningskonsert till världens första stora rockfestival ARTISTERNA MIKAEL RICKFORS, DAN HYLANDER PY BÄCKMAN, LAGAYLIA FRAZIER MATS RONANDER, CLAES YNGSTRÖM CONNY BLOOM, JANNE ÅSTRÖM med åtta musiker under ledning av Hansa Berg

nordman_py.jpg

19-04-07

Py skriver till Nordman igen!

Py skriver texterna till Nordmans nya album "Tänk om"

nordman_py.jpg
bottom of page